Aktualności

Data dodania: 29 grudnia 2016

Sylwestrowe zabawom towarzyszą i trunki. Szampan, piwo, wino, może i coś mocniejszego. W tym roku zaskoczcie swoich gości i przygotujcie dla nich bołlę kruszon. Znacie?

więcej >>
Data dodania: 23 grudnia 2016

A jak ryba, to oczywiście karp. Karp po śląsku, choć pewnie w całej Polsce przyrządza się go bardzo podobnie. Jest pyszny! Najlepszy przyrządzony tuż przed wigilijną wieczerzą, choć i po kilku dniach je się go z apatytem.

więcej >>
Data dodania: 22 grudnia 2016

Zaczynamy odliczanie do świąt! By dochować tradycji, a przy okazji się nie przemęczyć, prace w kuchni najlepiej rozłożyć na kilka dni. Skoro mamy już moczkę, dziś przygotujmy... MAKÓWKI.

więcej >>
Data dodania: 21 grudnia 2016

Zaczynamy odliczanie do świąt! By dochować tradycji, a przy okazji się nie przemęczyć, prace w kuchni najlepiej rozłożyć na kilka dni. Dziś przygotowujemy... MOCZKĘ. A jak wy przyrządzacie ten tradycyjny śląski deser? Podzielcie się przepisami w komentarzach.

więcej >>
Data dodania: 1 grudnia 2016
Autor: Miasto Ustroń

Od 3 grudnia 2016 r. na terenie kortów tenisowych przy Alei Legionów w Ustroniu znów będzie czynne lodowisko. Amatorzy jazdy na łyżwach będą mogli ślizgać się na tafli lodowiska od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 21.00, w soboty i niedziele zaś w godzinach od 10.00 do 21.00. Za 60 minut korzystania z lodowiska dzieci zapłacą 3 zł, dorośli 5 zł. Lodowisko czynne będzie od 3 grudnia 2016 r. do 28 lutego 2017 r. (w zależności od warunków pogodowych). Więcej informacji na plakacie.  Serdecznie zapraszamy do aktywnego wypoczynku!

więcej >>
Data dodania: 7 września 2016

Wrzesień w Szybie Maciej obfituje w wiele ciekawych wydarzeń. Szczególnie polecamy warsztaty kulinarne, których tematem przewodnim będzie kuchnia śląska!

więcej >>
Data dodania: 25 sierpnia 2016

Śląskie jak żaden inny polski region zagościło w blogosferze podróżniczej. Co zachwyciło blogerów? Bajkowa Jura Krakowsko-Częstochowska? Industrialne klimaty Górnego Śląska? A może rowerowe trasy Beskidów i Subregionu Zachodniego? Bez wątpienia jednym z tych czynników była kuchnia i podróże Szlakiem Kulinarnym Śląskie Smaki.

więcej >>
Data dodania: 22 sierpnia 2016
Autor: Natalia Wójcik

Rejsy kulinarne to jedno z cyklicznych wydarzeń odbywających się w Marinie Gliwice. W piątkowe wieczory o godz. 18:00 statek rusza przez Śluzę Łabędy do kolonii kormoranów i z powrotem. Co tydzień gospodarzem rejsu jest inna restauracja. Najbliższa edycja odbędzie się 26 sierpnia. Jeżeli nie macie planów na nadchodzący weekend a w dodatku lubicie gotować - nie możecie jej przegapić. Dla uczestników rejsu gotował będzie uznany kucharz Remigiusz Rączka.

więcej >>

Wyszukiwarka atrakcji