Historia Festiwalu "Śląskie Smaki"

Data dodania: 23 października 2013
Historia Festiwalu "Śląskie Smaki"

Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego. Taka forma promocji kuchni regionalnej zapewnia dbałość o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co daje możliwość poznania lokalnych przysmaków. Każdemu festiwalowi towarzyszy konkurs kulinarny, w którym uczestnicy, podzieleni na kategorie, ubiegają się o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i statuetkę złotego, srebrnego lub brązowego durszlaka. 

 

Znawcy kuchni podkreślają, że potrawy przygotowywane przez Koła Gospodyń Wiejskich są przykładem prawdziwie tradycyjnej, często już zapominanej kuchni. Nagrodzone restauracje chętnie zawieszają w swoich lokalach otrzymane dyplomy, a zwycięskie dania często pojawiają się w ich menu. Ogromną radością napawa również zmierzenie się z przygotowywaniem tradycyjnych regionalnych potraw przez adeptów szkół gastronomicznych. Za każdym razem imprezie towarzyszą liczne pokazy, występy kabaretów, warsztaty dla dzieci, a całość wieńczy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Festiwal cieszy się ogromną popularnością i jest największą imprezą kulinarną w regionie.

Pierwsze dwie imprezy pod nazwą „Festiwalu Kuchni Śląskiej” odbyły się w Ogrodzieńcu w 2006 roku oraz w Cieszynie rok później.

W scenerii Zamku Ogrodzienieckiego w 2006 roku pierwszemiejsce w kategorii amatorów zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic za ciaper kapustę z żeberkami i kopę. Pierwsze miejsce wśród profesjonalistów zajął Ośrodek Wypoczynkowy "Rycerka" z Tychów za żur, pierogi z grzybami i kapustę z grochem. 

Na cieszyńskim rynku w 2007 roku serca jury podbił chachor szałot, kotlet i kompot z bani w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach i polewka piwna z twarogiem i gołąb duszony oraz majoneziki rybne na sałatce jarzynowej przygotowane przez Karczmę pod lotniskiem z Bielska-Białej.

 

Festiwal w 2007 r. otrzymał Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny roku. Organizowany rokrocznie plebiscyt wyłania produkty odznaczające się wyjątkową atrakcyjnością turystyczną. 

Od 2008 roku- impreza odbywa się pod nazwą Festiwalu „Śląskie Smaki”; zyskała również nowe logo.



Trzeci Festiwal „Śląskie Smaki” odbył się na rynku w Raciborzu w 2008 roku. Ponownie Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic zyskało tytuł Eksperta Śląskich Smaków i statuetkę złotego durszlaka. Tym razem Panie przygotowały szpajzę wiśniową, rosół z perliczki z makaronem oraz perliczkę duszoną z pasztecikami, kalarepą, kalafiorem i sałatą. W kategorii profesjonalistów na zdecydowane prowadzenie wysunął się Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego, którego uczniowie przygotowali pasztet z królika z sosem śliwkowym i żurawiną, żurek z królika z ziemniakami oraz pieczone gołębie z boczkiem z czarnymi kluskami i modrą kapustą. 


Kolejny, czwarty Festiwal „Śląskie Smaki” odbył się w parku zamkowym w Pszczynie i przyciągnął prawdziwe tłumy. Tym razem zwyciężyły rogaliki "Niebo w gębie", kwaśnicorka na wędzonce oraz kaczka nadziewaczka, szaro-biała klucha i modro kapucha w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Kobiernic . Złoty durszlak w kategorii profesjonalistów powędrował do Kilerów Dwóch z Mysłowic za hekele na tostach chleba razowego, agrest w maclu na mioduli, płucka na kwaśno oraz golonko z kapustą kiszoną i śląskim szałotem. W jury zasiadała m.in. Pani Lidia Szary, przedstawcielka Koła Gospodyń Wiejskich z Ornontowic, trzykrotnego zwycięzcy Festiwalu.

 

Piąty z kolei konkurs kulinarny w ramach Festiwalu „Śląskie Smaki” odbył się w 2010 roku w pobliżu Stawu Amerykan, w Złotym Potoku. Zwyciężyła natomiast drużyna z drugiego końca regionu: Team rodzinny z Czarkowa za placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosół z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórki w sosie własnym z różyczkami puree i szparagami w sosie śmietanowym. Wśród profesjonalistów ponownie prym wiodło Kilerów Dwóch z Hotelu Qubus z Katowic z wędzoną piersią z gęsi z sałatką śląską, deserem z rabarbaru, zupą- duet kremowy z dyni i pokrzyw oraz udkiem kaczki z kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami.

 

W 2011 roku powstała Strategia marketingowa „Śląskich Smaków” oraz nowe logo Festiwalu. Swój debiut miało podczas szóstego Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się w Parku Chopina w Gliwicach. Tym razem uznanie jury zyskało Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej za polędwiczkę z suma z Jeziora Goczałkowickiego wędzonego w sosie musztardowo-miodowym z pieczonym chlebem tostowym, rosół z kaczki ze swojskim grubo krojonym makaronem i kluseczkami z wątróbki oraz udka z kaczki z fusiastymi kluskami i burakami z chrzanem. Wśród profesjonalistów ponownie triumfowała szkoła gastronomiczna- tym razem Zasadnicza Szkoła Zawodowa z Żarek za sernik z sosem z żurawiny, zupę cebulową po śląsku oraz kaczkę z jabłkami i żurawiną, pęczakiem prażonym i modrą kapustą.



W 2012 roku w Parku Śląskim w Chorzowie, podczas siódmego Festiwalu „Śląskie Smaki” uczestnicy konkursu kulinarnego zostali po raz pierwszy podzieleni na trzy kategorie: amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalistów. Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków powędrowały do:

  • Teamu rodzinnego z Czarkowa za schab wędzony, pasztetową, salceson i chleb, rosół z bażanta i wołowiny z makaronem z jaj przepiórczych i klopsiki z bażanta i wołowiny oraz roladę mięsną z jelenia, śląskie kluski białe i ciemne, kapustę białą i czerwoną po śląsku i kompot z dyni
  • Zespołu Szkół Gastronomicznych z Katowic za śledziowe trio, zupę z dyni oraz golonkę confit podaną na panczkraucie z sosem piwnym
  • Restauracji „EM” z Koziegłów za ciasto marchewkowe, kurzinę, czyli zupę z pokrzyw oraz roladę z udka króliczego z sosem, cimorajdą i buraczkami

 

Tysiące osób przybyło w 2013 roku na Plac Ratuszowy w Bielsku-Białej podczas VIII Festiwalu "Śląskie Smaki". W kategorii amatorów pierwsze miejsce przypadło po raz trzeci Teamowi rodzinnemu z Czarkowa. Tym razem popisali się wulkanem z sałatką jarzynową, zupą z grzybów leśnych oraz kotletem schabowym z kością z młodą kapustą i młodymi ziemniakami. Wśród szkół gastronomicznych pierwsze miejsce przypadło Dziewczynom z gastronoma z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej za wuszt, jakiego nigdzie nie ma z czerwonym sosem, zupę na beztydniu oraz niedzielne żeberka z kartoflami na bogato z babcinego piekaroka z burakami. Natomiast w kategorii profesjonalistów serce Jury podbiły przetwory z książęcej spiżarni: smalczyk z gęsi z jabłkiem i cebulką w towarzystwie ogórka małosolnego, pasztet z gesi z confie gruszkowo-wiśniowo-śliwkowym, wędzona w dymie olchowym pierś z gęsi z marynowaną opieńką oraz chłodnik z botwniki z jajkiem przepiórczym oraz grasicę cielęcą z prawdziwkami i szalotką podaną z plackami z gruszki z sosem z czarnej porzeczki i pigwy w wykonaniu Restauracji „Stara Piekarnia” z Pszczyny.


Dziewiąty Festiwal "Ślaskie Smaki" odbył się w Zawierciu. Prawdziwe tłumy odwiedziły skwer pod Miejskim Ośrodkiem Kultury. Tym razem było również niezwykle smacznie. W kategorii amatorów prawdziwą furorę zrobił  jaglak po jurajsku, zupa krem z pieczonego selera w asyście chrupiącego boczku oraz kotleciki jagnięce na ziemniakach w łospie w towarzystwie musu rabarbarowego i duszonej pokrzywy przygotowane przez Kostkowianki. Uczniowie Szkoły gastronomicznej z Bielska- Białej zachwycyli Jury grillowaną cukinią faszerowaną kolorowymi warzywami w asyście ziemniaczanych chipsów; aksamitnym sernikiem z korzennym aromatem, polanym białą czekoladą oraz polędwiczką wieprzową w cieście drożdżowym, faszerowaną pieczarkami i śliwkami w sosie, z dodatkiem kolorowego puree i z musem pietruszkowym w otoczce buraczka. Również profesjonaliści zaskoczyli wszytskich formą podania zwycięskich dań bogatych w jadalne kwiaty: marynowanym w pokrzywach polskim rozbefem pieczonym z dodatkiem soli lawendowej; kwiatami cukinii nadziewanymi wiejskim serem podanymi z nalewą, zupą z korzenia pietruszki z dodatkiem oliwy z dyni, szczawikiem zajęczym, kwiatem kocimiętki oraz gęsią goczałkowicką gotowaną w tłuszczu z  pęczakiem, nasionami słonecznika i  sałatką kwiatową skropiona syropem z mniszka lekarskiego.

 

Dziesiąty, jubileuszowy Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się w Wiśle 6 czerwca 2015 r. na Placu Hoffa. W niezwykle upalną sobotę o podniebienia zgromadzonych gości dbali nie tylko uczestnicy konkursu kulinarnego, ale też lokale Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, którzy serwowali swojskie dania, w tym i te serwowane w ramach polecanego przez Śląską Organizację Turystyczną menu śląskie smaki. W konkursie kulinarnym w kategorii szkół po raz kolejny bezkonkurencyjna okazala się szkoła gastronomiczna z Bielska-Białej, a w grupie profesjonalistów pulę nagród zebrał debiutant - Hotel Spa Laskowo z Jankowic, którego restauracja tego dnia również wstąpiła na szlak kulinarny. Pełen wrażeń dzień zakończyła barwna bitwa smaków, którą stoczył Remigiusz Rączka (gotował śląski kapuśniak) i Helena Legierska z Wisły (przygotowywała góralską kapuśnicę).

 

Laureatami konkursu zostali: 

KATEGORIA AMATORÓW:
- 1 miejsce - Ośrodek Karina z Wisły (Kołocz wiślański z łowocami i herbatą z rozmajytymi zielinami, Bryndzula z ziemniokami, Żebroczka wiślańska)
- 2 miejsce - Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Technologii i Oceny Jakości Żywności Śląskiego Uniwersytetu Medycznego (Szpajza w stylu art, Chudo Jewa, Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą)
- 3 miejsce - Rada Powiatowa KGW w Kłobucku (Gołąbki z kaszą jaglaną, Ciasto z manną i jabłkami na ciepło, Zupa grzybowa z pulpecikami, Bitki z karkówki duszone w ziołach z cebulką, ziemniaczkami kulkami z panierowaną młoda kapustą)

KATEGORIA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:
- 1 miejsce - Paula i Dima z Zespołu Szkół Handlowych i Gastronomicznych w Bielsku-Białej (Krem z botwinkim, Rostbef z modrą kapustą i kluskami, Szpajza z siana)
- 2 miejsce - Zasadnicza Szkoła Zawodowa z Żarek (Ciasto rabarbarowe z budyniem muśnięte sosem wiśniowym, Zupa krem z łakotnym zielem i porem, Kaczka z karmelizowanymi buraczkami i młodą kapustą oraz sosem malinowym w asyście pieczonych ziemniaczków)
- 3 miejsce - Zespół Szkół Handlowych i Gastronomicznych w Bielsku-Białej (drużyna II) (Placki z pokrzywy s sosem z czosnku niedźwiedziego, Zupa z kalarepy, Policzki wołowe w sosie własnym z puree z cieciorki i nowalijką)

KATEGORIA PROFESJONALISTÓW:
- 1 miejsce - Restauracja Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach k. Rud (Wędzona słonina podana z pieczywem z palonym sianem, Żurek śląski na maślance, Przepiórka z młodymi ziemniakami)
- 2 miejsce - Restauracja Frykówka​ z Pszczyny (Śliwki węgierki duszone w miodzie wrzosowym podane z orzechowym twarożkiem, kruszonką i sosem karmelowym, 
Zupa chlebowa z lubczykiem i selerem naciowym na wywarze z domowej kury podana z żółtkiem na miękko, Ogon wołowy duszony w czerwonym winie z warzywami podany na gołąbku z ozorków, kaszy pęczak i chrzanu z szalotką, kurkami i grillowaną cukinią)
- 3 miejsce - Chata Olimpijczyka z Wisły (Podgardlina i wątróbka wieprzowa z cebulą, Kapuśnica z ziemniakami i suszonymi borowikami, Placki ziemniaczane zapiekane ze śmietaną i masłem, czyli placki szkubane).

XI Festiwal Śląskie Smaki odbył się 4 czerwca 2016r. na Rynku w Katowicach. Właśnie wtedy na katowickim rynku poszukiwaliśmy Ekspertów Śląskich Smaków. W konkursowych zmaganiach udział wzięły 23 drużyny – amatorzy, profesjonalni kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych. Jurorzy mieli naprawdę trudny wybór. Bo jak porównać comber z królika z popcornem z kaszy? Albo śledzia w pianie z maślanki z oscypkiem z rabarbarem, maliną i słoniną? Smaków było wiele, ich aromat unosił się nie tylko nad rynkiem, przyciągając tłumy katowiczan. Jednak konkurs kulinarny to nie jedyna atrakcja XI Festiwalu Śląskie Smaki. Setki katowiczan przyglądały się Bitwie Smaków, w której Remigiusz Rączka i Marcin Czubak mierzyli się na dania przygotowane z tradycyjnego śląskiego krupnioka. Jeszcze większą publiczność zgromadził Zespół Pieśni i Tańca im. Stanisława Hadyny.

Laureatami konkursu zostali:

AMATORZY:

- 1 miejsce - Beskidzka Rodzina z Bielska-Białej (Parzybroda z Gronia – gronica na kwaśno z fasolą i ziemniakami, Pierogowy mix w okrasie: pierogi z jagnięciną, bryndzą i szczawiem, Placek z rabarbarem podany z sosem z cukru palonego ze śmietanką)
- 2 miejsce - Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku (Botwinka z jajkiem sadzonym i ziemniakami, Królik w sosie musztardowo-śliwkowym z ziemniakami w mundurkach i kalafiorem panierowanym, Babeczki jaglane z owocami i rabarbarówką)
- 3 miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Udórz (Karp wędzony, Zupa szczawiowa z jajkiem gotowanym na twardo zaciągnięta słodką śmietanką, Gęś nadziewana mięsem i podrobami, młoda kapusta zasmażana z koperkiem i szczypiorkiem, pęczak z porem i selerem naciowym)


SZKOŁY GASTRONOMICZNE:

- 1 miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Wł. Morcinka w Katowicach (Śledź w pianie z maślanki z marynowanymi warzywami, chrupiącym chipsem z chleba razowego i sosem musztardowym z miętą, Krem z chrzanu z prażonymi orzechami, jajkiem przepiórczym i oliwą koperkową, Golonka z paloną kaszą gryczaną, karmelizowaną cebulą, brukselką, mini marchewką, żelem z buraka, chipsem z korzenia pietruszki i redukowanym sosem demi glace)
- 2 miejsce - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito w Siemianowicach Śl. (Hekele na musie ogórkowym, Duet zup oberiby i bani, Schab po sztygarsku podany z szałotem śląskim)
- 3 miejsce - Gryfne Dziołchy z Browarnika, Zespół Szkół nr 7 w Tychach (Gołąbki w rosole z klopsikami (rosół z gołębi), Żeberka cielęce w marynacie miodowo-musztardowej na kapuście kiszonej z kminkiem oraz ziemniakami confit, Różyczka sztrudla jabłkowego podana w pianie cynamonowej z rodzynkami)


PROFESJONALIŚCI:

- 1 miejsce - Restauracja Kameralna, Hotel Piaskowy z Pszczyny (Krem z bani i papryki/wędzony pstrąg/dymka/pomidor, Sztygar/kluseczki/burak/krupniok/marchew z groszkiem, Szpajza cytrynowa i czekoladowa/porzeczki confit/owoce jagodowe/posypka)
- 2 miejsce - Bukowa Karczma, Buczkowice (Kasza jaglana , żurawina, śliwowica podbeskidzka, bundz, ostrężyny, orzech laskowy, Kwaśnica na głowiźnie jagnięcej z pierogiem z combra, podwędzanym sianem z pora, Wędzony filet z pstrąga, z wątróbką z pstrąga, boćwinką, bryndzą i pęczakiem aromatyzowany herbatką z pstrąga z lubczykiem)
- 3 miejsce - Restauracja Hotelu Spa Laskowo (Krupniok, chrupiące jajko, krem z zielonego groszku, Comber z królika, kluski śląskie, marchewka, sos śmietanowy, Kruchy ptyś, jabłko, rabarbar)