Ajerkuchy z apfelmusem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 1 dkg cukru
  • 0,5 dkg cukru waniliowego
  • 0,5 dkg proszku do pieczenia
  • 10 dkg jabłek

 

Opis przygotowania:

Do kefiru dodajemy jajka oraz mąkę pszenną, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Odstawiamy na ok. 10 min, potem smażymy. Podajemy z apfelmusem. 

Apfelmus: jabłka kroimy na ćwiartki, dusimy w garnku z niewielką ilością wody. Następnie dodajemy łyżeczkę masła i smażymy do odparowania wody. 

 

 

Potrawa sporządzona przez Restaurację "U Przewoźnika" w Tychach podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  919