Polewka z ziemniakami (polewka jurajska)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 l maślanki
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g boczku do okraszenia
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku

 

Opis przygotowania:

Z mąki i wody, dodać do gotującej się maślanki. Po zagotowaniu wlać śmietanę z żółtkiem, posolić i okrasić boczkiem przetopionym z cebulą. Ziemniaki ugotować oddzielnie, uformowane w kulki zalać polewką lub podawać oddzielnie w „dwojaczkach”.

 

Polewka to staropolska nazwa zupy. podstawą takiej zupy często było kwaśne mleko, maślanka lub serwatka – produkty mleczne dostępne w gospodarstwie, często będące produktami ubocznymi wyrabiania masła lub twarogu.

 

 
Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1595