Zupa z dyni

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji po 300 g):

  • 1000 g miąższu dyni
  • po 5 gorzkich migdałów i goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 laska waniliowa
  • 150 g rodzynek
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 100 g masła
  • 200 g mleka
  • 50 g białego wina
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • sól
  • cukier

 

Opis przygotowania:

Migdały sparzyć wodą, obrać i pokroić w słupki. Rodzynki włożyć do miseczki i skropić winem. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Zagotować 2 l wody z migdałami, goździkami, cynamonem, skórką cytrynową, wrzucić pokrojoną dynię, rozgotować i zmiksować, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w mleku, wlać do zupy, dodać sok z cytryny, cukier, sól, wanilię, rodzynki, stopione masło, wymieszać i gotować przez 10 minut.

 

Dynia, zwłaszcza na śląsku, ma bardzo bogatą tradycję. Wierzono, że ma działanie uspokajające i wzmacniające.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  138