Krem z zielonego groszku, chrupiące jajko, krupniok

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 120 g groszu zielonego
  • 200 ml bulionu
  • 40 g bobu
  • 4 szt. jajek
  • 60 g wędzonej pierski kaczki
  • 80 g krupnioka
  • sól, pieprz
  • jadalne bratki
  • pędy groszku
  • mąka, jajko, bułka tarta

 

Opis przygotowania:

Gotować krem z zielonego groszku, przecierać aby uzyskać gładką strukturę. Jajko gotować w koszulce, panierować dwa razy i smażyć na głębokim tłuszczu. Krupniok smażyć z dwóch stron. Kaczkę wędzić do uzyskania odpowiedniego aromatu. Podawać z bobem i pędami groszku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Hotelu Spa Laskowo z Jankowic podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  7