Krem z kapusty kiszonej/posypka bekonowa/jajko/jarmuż/czarna ciecierzyca

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Krem z kapusty kiszonej:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 200 g marchwi
  • 150 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 80 g cebuli
  • 20 g masła
  • sól, pieprz, kminek mielony – do smaku

Jajko panierowane:

  • 4 szt. jajka
  • 40 g panco
  • 30 g mąki
  • 30 g oleju

Ciecierzyca:

  • 120 g czarnej ciecierzycy

Jarmuż:

  • 4 liście jarmużu

Posypka bekonowa:

  • 10 plastrów bekonu
  • 5 g oleju

 

Opis przygotowania:

Krem z kapusty kiszonej:

Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć, dorzucić do zimnej wody razem z przypaloną cebulą i gotować na wywar jarski. Kapustę zaparzyć i blanszować, dodać przyprawy, zalać bulionem i wodą, gotować przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Na koniec miksować na krem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajko panierowane:

Jajko gotować przez 3 minuty w wodzie, następnie obrać i obtocz w mące, jajku i panco, smażyć na głębokim tłuszczu.

Ciecierzyca:

Cieciorkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie

Jarmuż:

Uprzednio zblanszować i smażyć na głębokim tłuszczu, wyjąć i osuszyć.

Posypka bekonowa:

Bekon usmażyć z odrobiną tłuszczu, odsączyć i zblendować.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Żywcu podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  13