Zupa z jarmużu

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 500 g włoszczyzny: selera, marchewki i pietruszki
  • 1000 g jarmużu
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 200 g śmietany
  • 20 g mąki pszennej
  • 30 g czosnku
  • 2 l wywaru kostno-jarzynowego
  • sól, pieprz, przyprawa maggi

 

Opis przygotowania:

Jarmuż sparzyć i  posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w  kostkę. Jarzyny obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru dodać wszystkie składniki i gotować do miękkości. Podprawić śmietaną i mąką. Doprawić solą z pieprzem i czosnkiem oraz maggi. 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska.

Jej opis znajduje się także w Zbiórze przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 

Wyświetlenia:  219