Schab nadziewany sosem śliwkowym

Odsłuchaj tekst

Składniki (6 porcji):

Schab:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 40 g smalcu
  • 150 g śliwek suszonych
  • 20 g mąki
  • 10 g masła
  • 20 g miodu
  • sól

Kluski:

  • 500 g czerstwej bułki
  • 30 g masła
  • 250 ml mleka
  • 3 jaja
  • 30 g bułki tartej
  • pęczek zielonej pietruszki
  • łyżeczka sproszkowanego majeranku

Czerwona kapusta:

  • 700 g kapusty
  • 100 g cebuli
  • 30 g smalcu
  • 250 ml wytrawnego wina
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 100 g kwaskowatego jabłka
  • 30 g konfitur z borówek

 

Sposób przygotowania:

Schab:

W środku schabu bez kości nacinamy otwór, do którego wsadzamy sparzone śliwki, nacieramy solą, przekładamy do brytfanny i obkładamy pozostałymi śliwkami. Całość oblewamy smalcem. Pieczemy, polewając sosem otrzymanym z pieczenia i skrapiając wodą pozostałą z parzenia śliwek. Po upieczeniu schabu sos i śliwki przecieramy przez sito. Następnie schab oprószamy mąką, zalewamy sosem, dodajemy miód, doprawiamy do smaku i chwilę dusimy.

Kluski:

Bułkę pszenną na kluski kroimy i moczymy w mleku. Dodajemy jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy, wyrabiamy ciasto i formujemy kluski. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 minut.

Czerwona kapusta:

Cebulę podsmażamy na smalcu, dodajemy poszatkowaną kapustę, wino, ziele angielskie, goździki i starte jabłko. Dusimy ok. godziny na słabym ogniu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i borówkami.

 

 

Potrawa została sporządzona Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza podczas V Festiwal Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  58