Składniki (6 porcji):
Schab:
Kluski:
Czerwona kapusta:
Sposób przygotowania:
Schab:
W środku schabu bez kości nacinamy otwór, do którego wsadzamy sparzone śliwki, nacieramy solą, przekładamy do brytfanny i obkładamy pozostałymi śliwkami. Całość oblewamy smalcem. Pieczemy, polewając sosem otrzymanym z pieczenia i skrapiając wodą pozostałą z parzenia śliwek. Po upieczeniu schabu sos i śliwki przecieramy przez sito. Następnie schab oprószamy mąką, zalewamy sosem, dodajemy miód, doprawiamy do smaku i chwilę dusimy.
Kluski:
Bułkę pszenną na kluski kroimy i moczymy w mleku. Dodajemy jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy, wyrabiamy ciasto i formujemy kluski. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 minut.
Czerwona kapusta:
Cebulę podsmażamy na smalcu, dodajemy poszatkowaną kapustę, wino, ziele angielskie, goździki i starte jabłko. Dusimy ok. godziny na słabym ogniu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i borówkami.
Potrawa została sporządzona Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza podczas V Festiwal Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.