Składniki:
Comber z królika:
Prażuchy:
Kapusta czerwona:
Sos pomarańczowo-imbirowy:
Opis przygotowania:
Comber z królika:
Comber zamarynować w oliwie, czosnku i tymianku. Kaszankę podgrzać na patelni, dodać śmietanę, tymianek, doprawić. Boczek rozłożyć, ułożyć comber, kaszankę, zawinąć, obsmażyć, włożyć do piekarnika na ok. 15 min. w 180oC. Zawinąć do folii, przetrzymać ok. 10 min.
Prażuchy:
Ziemniaki ugotować, odlać, dodawać mąkę ugniatać, dodać boczek i cebulę usmażone, zaparzyć. Dodać nać pietruszki, wymieszać, zapiec w foremkach.
Kapusta czerwona:
Kapustę ugotować w soku, dodać podsmażony boczek i cebulę, doprawić.
Sos pomarańczowo-imbirowy:
Cebulę i imbir zetrzeć na tarce, podsmażyć na oliwie, dodać chili, kurkumę, sok z pomarańczy, miód, zagęścić mąką.
Sposób podania:
Na płaskim talerzu ułożyć prażuchy, obok comber, kapustę, wylać sos i udekorować ziołami.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.