Comber z królika, prażuchy z gotowanych ziemniaków, czerwona kapusta

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Comber z królika:

  • 4 szt. combra
  • 3 szt. Kaszanki
  • 200 g boczku w cienkich plastrach
  • oliwa
  • czosnek
  • świeży tymianek
  • 1 ł. kwaśnej śmietany
  • imbir, pieprz, sól

Prażuchy:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 15 g boczku
  • 1 cebula
  • nać pietruszki
  • sól, pieprz

Kapusta czerwona:

  • 400 g kapusty
  • 50 g boczku
  • 1 cebula
  • 250 ml soku z czarnej porzeczki
  • sól, pieprz, cukier
  • czerwona papryka w proszku

Sos pomarańczowo-imbirowy:

  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 cm imbiru
  • 1 ł. oliwy
  • ½ ł. kurkumy
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ ł. mąki ziemniaczanej
  • 1 ł. miodu, chili

 

Opis przygotowania:

Comber z królika:

Comber zamarynować w oliwie, czosnku i tymianku. Kaszankę podgrzać na patelni, dodać śmietanę, tymianek, doprawić. Boczek rozłożyć, ułożyć comber, kaszankę, zawinąć, obsmażyć, włożyć do piekarnika na ok. 15 min. w 180oC. Zawinąć do folii, przetrzymać ok. 10 min.

Prażuchy:

Ziemniaki ugotować, odlać, dodawać mąkę ugniatać, dodać boczek i cebulę usmażone, zaparzyć. Dodać nać pietruszki, wymieszać, zapiec w foremkach.

Kapusta czerwona:

Kapustę ugotować w soku, dodać podsmażony boczek i cebulę, doprawić.

Sos pomarańczowo-imbirowy:
Cebulę i imbir zetrzeć na tarce, podsmażyć na oliwie, dodać chili, kurkumę, sok z pomarańczy, miód, zagęścić mąką.

 

Sposób podania:

Na płaskim talerzu ułożyć prażuchy, obok comber, kapustę, wylać sos i udekorować ziołami.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  26