"Kopa pszczyńska" Silesian dessert with nuts, fruit, whipped cream and alcohol

Play text

"Kopa pszczyńska" Silesian dessert with nuts, fruit, whipped cream and alcohol. Highly recommended.

It is served at the Zacisze Restaurant, which is listed on the Silesian Tastes Culinary Trail.

Proven recipes:

4 jajka ubijamy z 8 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, a następnie ucieramy z 2 kostkami masła. Łączymy krem masłowy z pokruszonym biszkoptem i uprzednio namoczonymi w spirytusie bakaliami. Formujemy kopę, którą dekorujemy ubitą śmietaną i owocami. Podajemy z małą kawą.
Kruszony biszkopt ugniatamy z masłem i bakaliami (orzechami, kokosem, rodzynkami) i nasączamy żubrówką. Podajemy na talerzu z bitą śmietaną oraz gruszką o aromacie anyżu w formie wypukłej kopy przyozdobionej melisą.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na gorąco (tzn. włożyć garnek z białkami i cukrem do miski z ciepłą wodą ok. 40˚C), do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając, następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby potem można było nadać ciastu kształt kopca) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.
Z mąki, jaj, cukru, laski wanilii upiec biszkopt, bakalie posiekać, namoczyć w żubrówce, wymieszać z twarogiem. Po wcześniejszym odlaniu żubrówki, odlaną żubrówkę wykorzystać do nasączania biszkoptu. Pokroić biszkopt, przełożyć go masą serową i owocami.

 

Views:  988