Silesian roulade with silesian dumplings and red cabbage

Play text

Traditional Silesian dinner. Beef roulade stuffed with pickle, sausage, bacon and mustard served with potato dumplings and red cabbage with bacon-fried. It is completed aromatic barbecue sauce.

Both of them, roulade and dumplings, are traditional products of the Silesia region, entered on the list of the Ministry of Agriculture and Rural Development.

It is served at the Szyb Maciej Restaurant, which belongs to the Silesian Tastes Culinary Trail.

 

Cookbook Video Silesian Tastes:

Proven recipes:

Mięso pokroić w plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na mięsie rozłożyć równomiernie ogórki pokrojone w paski i boczek wędzony oraz pokrojoną w cząstki cebulę. Plastry mięsa zwinąć, uformować rolady, obwiązać białą nitką, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym smalcu na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać tłuszczem ze smażenia i ciepłą wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie, dusić do miękkości. W czasie duszenia rolady obracać i podlewać, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i sporządzić sos.
Rozbef wołowy rozbijamy na cienki plaster. Boczek wędzony zwijamy w roladę wołową i dusimy dusimy z rydzami i warzywami w śmietanie i czerwonym winie. Z mąki i jaj przygotowujemy lane kluski. Kapustę czerwoną szatkujemy, dusimy na smalcu z rodzynkami. Pokrojoną w plastry roladę serwujemy na duszonych rydzach i z kluseczkami podanymi na talerzu obiadowym.
Kroimy mięso na plastry i rozbijamy, dodajemy przyprawy, smarujemy musztardą , układamy zwinięte w boczku śliwki i ciasno zwijamy bawełnianą nicią, obsmażamy na patelni, przekładamy do piekarnika na blaszkę, podlewamy bulionem i dusimy. Z otrzymanego wywaru sporządzamy sos ze śliwkami, przecieramy go i zagęszczamy śmietanką.
Przesmażamy krupniok na patelni z cebulą pokrojoną w kostkę i doprawiamy do smaku. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso rozklepujemy, nakładamy farsz i dodajemy na środek polędwiczkę drobiową. Następnie zawijamy, smażymy i dusimy w rondlu do miękkości. Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je na talerz. Na bazie wywaru przygotowujemy sos dodając mąkę i mieszając.
Dwa filety z ryby przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, dwa ugotowane jajka pokrojone w kosteczkę i posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Resztę filetu rozbijamy, nakładamy na nią farsz i zawijamy w folię. Pieczemy w piekarniku ok. 1 godzinę w temp 160°C.

 

Views:  411