Wielkanocna zupa chrzanowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • około 450 g wędliny na 3-4 litry wywaru
  • sól, pieprz
  • mąka
  • śmietana
  • tarty chrzan (np. na 3 l wywaru 2 słoiczki chrzanu)
  • jajka
  • odrobina cukru

 

Sposób przygotowania:

Do wywaru z wędzonki dodać pokrojoną w drobną kostkę wędlinę ( boczek, szynkę, dobrą kiełbasę) chwilę pogotować, żeby wędliny były miękkie (boczek). Przyprawić solą, pieprzem. Zatrzepać śmietaną z mąką (wcześniej mąkę rozprowadzić wodą i dopiero dodać śmietanę). Dużo tartego świeżego chrzanu, w ostateczności może być ze słoiczka. Na koniec dodać ugotowane i pokrojone w „ósemki” jajka i do smaku odrobinę cukru.

 

Tradycyjna zupa chrzanowa powiatu kłobuckiego. Była podawana na śniadanie wielkanocne, obecnie jest w niektórych domach podawana na śniadanie w niedzielę.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wręczycy Wielkiej podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  3198