Kubuś

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1000−1500 g ziemniaków (w zależności od wielkości brytFanny)
  • 250 ml mleka
  • 500 ml gęstej słodkiej śmietany
  • 1000 g jabłek
  • sól

Opis przygotowania:

Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odsączyć z nich trochę wody. Całość sparzyć zagotowanym mlekiem. Wlać do brytfanny. Na górę nałożyć bardzo gęsto jabłka, również starte na drobnej tarce (jabłka nie są obowiązkowe – można zapiekać bez nich). Na wierzch wlać pół litra gęstej śmietany − to ona daje tej potrawie podstawę smaku. Zapiec.

 

Kubuś to głównie piątkowa, bezmięsna potrawa górali istebniańskich, ale bywała również często obiadem codziennego dnia po pracy w polu: przygotowana rano, zapieczona i przechowywana do południa w ciepłym piekarniku.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1810