Ule z kremem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g biszkoptów
  • 160 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 320 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • rum lub spirytus

Krem:

  • 80 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • rum lub spirytus do smaku
  • 1 opakowanie wafli

 

Opis przygotowania:

Ciasto:

Ze zmielonych biszkoptów, masła, cukru pudru, kakao i mleka zagnieść ciasto. Gdyby było za suche, dodać rum lub spirytus. Można również robić jasne ule – wtedy do ciasta nie dodajemy kakao.

Krem:

Masło, cukier puder i żółtka utrzeć na kogel-mogel. Dodać rum lub spirytus do smaku. Ciastem wylepić specjalne foremki w kształcie ula, w środku zrobić dziurki i napełnić je kremem, następnie zamknąć krążkiem wyciętym z wafla. Schłodzić.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  5610