Oberiba

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 l wywaru z żeberek,
  • kilka kalarepek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • pietruszka,
  • masło,
  • mąka,
  • pęczke koperku,
  • kwaśna śmietana,
  • sól, pieprz.

 

Opis przygotowania:

Kalarepę umyć, pokroić, liście posiekać. Ziemniaki, cebulę, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić. Warzywa podsmażyć na maśle, następnie zalać wywarem, podgotować. Dodać liście kalarepy. Całość gotować do miękkości. Następnie z masła, mąki i wody przygotować zasmażkę, wlać ją do zupy. Całość ponownie zagotować i doprawić do smaku. Podawać z koprem i kleksem z kwaśnej śmietany.

 

Jedna z najpopularniejszych zup na Śląsku.

 

Potrawa została sporządzona przez "Młodych Ślązaków" z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  240