Perliczka po śląsku

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 4 piersi z perliczki,
  • 9 szparagów,
  • 200 g pęczaku, 
  • 2 średnie cebule,
  • 200 ml kremówki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

 

Opis przygotowania:

Piersi z perliczki natrzeć posiekanym tymiankiem, rozmarynem oraz solą. Smażyć z obu stron. Zdjąć patelnię z ognia, dodac masło, rozgniecione ząbki czosnku i tymianek. Mięso podlewać spienionym masłem.

Sos cebulowy: obrać i pokroić cebulę, dać do rondla z masłem i przyprawami. Przykryć, gotować na średnim ogniu 15-20 minut. Odsączyć nadmiar masła, dodać kremówkę, dusić 5 minut, zblendować. Ugotować pęczak, dodać posiekany szczypiorek. Szparagi opłukać , osuszyć, odkroić końcówki i pokroić. Smażyć na maśle.

 

Potrawa wykonana z tradycyjnych składników: dzikiego ptactwa, którego było pod dostatkiem, cebuli i szparagów uprawianych w ogrodach.

 

Potrawa została sporządzona przez "Młodych Ślązaków" z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  105