Składniki:
zupa:
chips ze skóry ziemniaka:
wędzona kwaśna śmietana:
Opis przygotowania:
Zupa: Warzywa poddać obróbce wstępnej. Następnie pokroić. Przesmażyć na maśle cebulę, marchew i pietruszkę. Zalać wodą. Gotować około 5 minut. Dodać ziemniaki i oberibę. Gotować do miękkości co jakiś czas mieszając. Zblendować i doprawić. Zagotować.
Chips ze skóry ziemniaka: Ziemniaki poddać obróbce wstępnej. Skórkę smażyć na głębokim oleju do chrupkości.
Wędzona kwaśna śmietana: Śmietanę uwędzić dymem z siana.
Sposób podania: W głębokim talerzu zrobić kleksa ze śmietany, ułożyć na to chipsy, posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim. Udekorować mikro ziołami. Zupę podać osobno do nalania w dzbanuszku.
Zupa inspirowana kuchnią powojenną. Oberibą – składnikiem z kuchni śląskiej, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Ze względu na sytość gospodynie przygotowywały tą zupę w domach na śląsku.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.