Oberiba/kwaśna śmietana/ziemniak/czosnek niedźwiedzi

Odsłuchaj tekst

Składniki:

zupa:

  • 300 g kalarepy,
  • 100 g ziemniaków,
  • 25 g cebuli,
  • 25 g marchewki,
  • 25 g pietruszki,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz;

chips ze skóry ziemniaka:

  • 80 g młodych ziemniaków,
  • 0,5 l oleju,
  • sól;

wędzona kwaśna śmietana:

  • 80 g kwaśnej śmietany,
  • siano.

Opis przygotowania:

Zupa: Warzywa poddać obróbce wstępnej. Następnie pokroić. Przesmażyć na maśle cebulę, marchew i pietruszkę. Zalać wodą. Gotować około 5 minut. Dodać ziemniaki i oberibę. Gotować do miękkości co jakiś czas mieszając. Zblendować i doprawić. Zagotować.

Chips ze skóry ziemniaka: Ziemniaki poddać obróbce wstępnej. Skórkę smażyć na głębokim oleju do chrupkości.

Wędzona kwaśna śmietana: Śmietanę uwędzić dymem z siana.

Sposób podania: W głębokim talerzu zrobić kleksa ze śmietany, ułożyć na to chipsy, posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim. Udekorować mikro ziołami. Zupę podać osobno do nalania w dzbanuszku.

 

Zupa inspirowana kuchnią powojenną. Oberibą – składnikiem z kuchni śląskiej, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Ze względu na sytość gospodynie przygotowywały tą zupę w domach na śląsku.

Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  57