Składniki:
Opis przygotowania:
Do gotującej się osolonej wody wstawić oczyszczone płucka wieprzowe. Gotować około 5 godzin, następnie odcedzić i pozostawić do ostudzenia. W drugim wstawić wywar z włoszczyzny pokrojonej w paski. Płucka pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do gotującego sie na małym ogniu wywaru warzywnego. Dodać ocet, majeranek, przyprawy do smaku.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, poukładać na nim plasty boczku i ziemniaka. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, piec około 10-15 minut.
Zupę podawać w głębokich talerzach, chipsy z ziemniaka i boczku dekoracyjnie ułożyć na górze. Całość posyć świeżym majerankiem.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację "U Przewoźnika" podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.