Płucka wieprzowe na kwaśno/chips z boczku/chips z ziemniaka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 500 g płucek wieprzowych,
  • 300 g włoszczyzny,
  • 100 g ziemniaków,
  • 200 ml śmietany kwaśniej 18%,
  • 50 ml octu spirytusowego,
  • majeranek,
  • 4 plastry boczku surowego wędzonego,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz.

 

Opis przygotowania:

Do gotującej się osolonej wody wstawić oczyszczone płucka wieprzowe. Gotować około 5 godzin, następnie odcedzić i pozostawić do ostudzenia. W drugim wstawić wywar z włoszczyzny pokrojonej w paski. Płucka pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do gotującego sie na małym ogniu wywaru warzywnego. Dodać ocet, majeranek, przyprawy do smaku.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, poukładać na nim plasty boczku i ziemniaka. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, piec około 10-15 minut.

Zupę podawać w głębokich talerzach, chipsy z ziemniaka i boczku dekoracyjnie ułożyć na górze. Całość posyć świeżym majerankiem.

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację "U Przewoźnika" podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  56