Kołoc jabłkowy w nowoczesnym wydaniu: jabłko/wanilia/cynamon/mięta

Odsłuchaj tekst

Składniki na ciasto:

    • 100g mąki
    • 30g cukru
    • 1/8 kostki masła
    • 12,5g drożdży
    • 1 jajko
    • sól
    • cukier waniliowy

Wyrobić ciasto drożdżowe: drożdże zasypać cukrem i zrobić rozczyn. Pozostałe składniki wymieszać, dodać drożdże. Wszystko razem wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. ½ godziny. Rozłożyć na blachę i piec ok. 40 min.

Składniki na kruszonkę:

    • 50g bułki tartej
    • 50g kokosa 
    • cukier puder
    • 10g migdałów

Aromat migdałowy

Kokos oraz bułkę prażyć na patelni do uzyskania złotego koloru. Dodać migdały, wystudzić. Dodać cukier puder oraz aromat.

Składniki na prasowane jabłko:

    • 100g jabłek kwaśnych
    • 50g cukru
    • cynamon
    • mąka ziemniaczana

Jabłka pokroić na bardzo cienkie półplastry. Cukier rozpuścić na patelni z niewielką ilością wody. Dodać cynamon oraz jabłka, całość zagęścić mąką w razie potrzeby. Przełożyć do woreczków próżniowych.

Grenadina miętowa:

    • mięta świeża
    • esencja miętowa

Miętę posiekać bardzo drobno. Dodać do esencji miętowej. Całość zamrozić. Podając „skrobać” widelcem aby utworzył się lód.

Następnie połączyć składniki na talerzu wg uznania i własnyc proporcji.

Deser czyli ciasto drożdżowe z jabłkami to tradycyjny wypiek na całym Śląsku. Latem kołoc z rabarbarem, a na jesień z jabłkiem. Do tego kruszonka. W naszej nowoczesnej wersji kruszonka to makrony. Ciastka z bułki tartej z migdałami kupowane na odpustach.

Potrawa została sporządzona przez Dziewczyny ze Ślaska z ZSGH w Tarnowskich Górach podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.

Wyświetlenia:  35