Kura w śniegu, ziemniaki tłuczone, mizeria ze śmietaną

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Kura w śniegu:

  • sól
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 50 dag smalcu
  • 4 jajka
  • 6 szt. udek

Mizeria ze śmietaną:

  • 6 sztuk ogórków zielonych
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • cukier

 

Opis przygotowania:

Kura w śniegu:

Udka umyć, oczyścić, opłukać i ugotować w wywarze z jarzyn prawie do miękkości. Po ugotowaniu wyjąć i przestudzić. Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich żółtka, wymieszać, dodać przesianą mąkę, sól do smaku. Udka obtaczać w „śniegu” i wkładać do emaliowanego rondla o stosunkowo wysokich bokach na mocno rozgrzany tłuszcz. Na wierzch poszczególnych kawałków nakładać pozostałe ubite białko i smażyć obracając delikatnie z obu stron.

Mizeria ze śmietaną:

Ogórki zielone umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach. Starte ogórki posolić, dodać cukru do smaku, wymieszać, a następnie wlać do nich śmietanę. Całość ponownie wymieszać i przyprawić.

 

 

Potrawa sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. 

Wyświetlenia:  94