Składniki:
Rolada biała:
Modra kapusta:
Opis przygotowania:
Rolada biała:
Pierś ze swojskiego kurczaka rozbić na 6 części – przyprawić. Farsz: grzyby z cebulą przysmażyć, zetrzeć ser żółty, twardy na dużych oczkach, a następnie dodać sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Farszem nadziać części kurczaka, zawinąć nitką białą, opiec z dwóch stron, dodać wody i dusić na małym ogniu do miękkości.
Modra kapusta:
Kapustę czerwoną pokroić i ugotować, dodać liść laurowy, ziele angielskie do gotowania. Następnie do smaku sól, pieprz i sok z cytryny. Można dodać tarte jabłko, kwaśne. Wszystko na koniec wymieszać doprawiając do smaku.
Potrawa została sporządzona przez Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Wsi Stanowice podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.