Potrawy
Data dodania: 11 lipca 2014

Galert z wieprzowiny w liściach kapusty


Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 golonko wieprzowe
  • 2 nogi wieprzowe
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kapusta włoska
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Umyte mięsa, obrane warzywa (bez kapusty) oraz przyprawy zalać zimną wodą o gotować na małym ogniu, aż ratki będą miękkie. Liście kapusty sparzyć i rozbić lekko tłuczkiem, mięso obrać z kości, wywar przecedzić. Wyłożyć formę folią spożywczą, a następnie liśćmi kapusty. Ułożyć w formie obrane mięso i zalać wywarem. Liście założyć do środka. Całość zwinąć folią i zawinąć. Mocno schłodzić do stężenia. Galaretę podawać pokrojoną w plastry z chanem, octem i cebulą lub same z chlebem.

 

 

Potrawa sporządzona przez "KGW Wisła Wielka" podczas 9 Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji