Zupa dyniowa z kaczym pasztecikiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Zupa dyniowa:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 1 jabłko
  • 1 litr esencjonalnego bulionu z kaczki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz biały
  • śmietanka do zaprawienia zupy

Paszteciki:

  • płat kruchego ciasta
  • mięso z kaczki (gotowanej w bulionie)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 por (biała część)
  • pestki dyni do posypania rozkłócone jajko do posmarowania
  • sól
  • pieprz biały
  • szałwia do smaku

 

Opis przygotowania:

Mięso z kaczki siekamy drobno. Na łyżce masła krótko przesmażamy drobno posiekany por. Dodajemy mięso, doprawiamy do smaku przyprawami. Z ciasta kruchego i przygotowanego farszu przygotowujemy paszteciki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Paszteciki pieczemy w piekarniku w temp. 180oC na złoty kolor. Miąższ dyni pokrojony w kostkę oraz kwaśne jabłko obrane i pokrojone w cząstki zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy zupę, dodajemy przyprawy i zaprawiamy zupę śmietanką. Podajemy gorącą zupę z pasztecikami.

 

"W ogrodzie mojej babci -  pisze liderka grupy, Janina - zawsze rosły dynie. Bardzo często gotowano zupę z dyni na słodko, kompot z dyni z przyprawami korzennymi. Czasem też jadła u babci zupę dyniową z kruchym pasztecikiem mięsnym i taką zupę zaprezentowałam w przepisie."

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Ninę z Familijom” z Tarnowskich Gór podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  41