Pieczonki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie buraki
  • 20 dkg kiełbasy
  • 30 dkg boczku
  • 2 duże cebule
  • 1\4 kostki margaryny
  • 4 liście kapusty
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Cebulę, buraki, marchew kroimy w plastry, ziemniaki w kawałki (ich grubość zależy od upodobań) Na dno żeliwnego garnka układamy liście kapusty. Warstwy ziemniaków i buraków układamy warstwami każdą warstwę przyprawiamy. Garnek postawić na ogniu na około godzinę. Danie jest gotowe, gdy w powietrzu unosi się miły zapach.

 

Potrawa jest znana wyłącznie w regionie Jury (okolice Żarek). Najczęście przygotowywano ją w okresie wykopków. Wykorzystywano do przygotowania ogniska łęty ziemniaczane. Dymiące kartofliska to znany widok naszego dzieciństwa. Utrwalone przez wielu malarzy.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żarkach podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.

Wyświetlenia:  1666