Zupa krem z keleruby podawany z gałką maślanego purée ziemniaczanego

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 keleruby (kalarepy)
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki
  • boczek na skwarki
  • cebulka

 

Opis przygotowania:

Do 1 litra wywaru warzywnego wkroić 2 kleruby (kalarepki), gotować do miękkości. Zmiksować na gładką masę, dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietany, sól, pieprz. Podawać z puree ziemniaczanym udekorowanym skwarkami i podsmażoną cebulką.

 

Przepis pochodzi od pani Heleny Berek, mieszkanki Simoradza k/ Skoczowa i jest jej daniem popisowym.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Willa Słoneczna” z Dębowca podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.

Wyświetlenia:  35