Potrawy
Data dodania: 17 września 2014

Żur pieczarkowy z makaronem


Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • wywar warzywny
  • grzanki
  • 250 g śmietany 30%
  • przyprawy

 

Opis przygotowania:

W 2 litrach wywaru z warzyw przez ok. pół godziny gotujemy 1 kg pieczarek pokrojonych w plastry. Miksujemy i dodajemy śmietanę 30% Doprawiamy do smaku. Żur podajemy z grzankami, natką pietruszki i tartym serem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji