Filet z kaczki podawany z zapieczonymi kopytkami i buraczkami

Odsłuchaj tekst

Delikatny filet z kaczki podawany z zapieczonymi, chrupiacymi kopytkami i aromatycznymi buraczkami.

Potrawa jest serwowana przez Restaurację Pod Ratuszem, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Po obróbce wstępnej mięso kaczki, należy ją zamarynować no ok. 12 h w przygotowanej zaprawie. Zamarynowane kacze uda należy obsmażyć i dusić do miękkości. Przyrządzie mus z groszki - przygotować syrop z wody, cukru oraz cytryny i masła. Dodajemy rozdrobnione gruszki i blendujemu.
Gotujemy ¼ kg ziemniaków i przeciskamy przez prasę, resztę ścieramy na tarce i odciskamy. Łączymy obie części ziemniaków i dodając mąkę, jajko i sól. Po wyrobieniu ciasta, formujemy kluseczki i gotujemy. Buraki gotujemy na miękko i ścieramy na tarce, doprawiamy cukrem, solą, octem, pokrojoną cebulą i tartym chrzanem. Odcedzony sos z kaczki pieczonej zagęszczamy mąką i śmietaną.
Udko z kaczki marynujemy w tymianku, czosnku, oliwie ok. 24 godziny. Następnie wyciągamy kość udową i zwijamy w tzw. golonko i pieczemy w piekarniku.

 

Wyświetlenia:  175