Rosół z nudlami (makaronem)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Rosół:

  • 30 dkg. żebra wołowego
  • 30 dkg kości wieprzowych
  • korpus z kurczaka
  • 2 marchewki
  • ½ cebuli
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • sól
  • magi
  • wegeta

Makaron:

  • 2 jajka
  • ok. 2 dkg. mąki
  • szczypta soli

Kluski z wątróbki drobiowej:

  • 25dkg. wątróbki drobiowej
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Opis przygotowania:

Rosół:

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać warzywa oraz przyprawy, doprowadzić wodę do wrzenia, gotować na małym ogniu około 2 godziny.

Makaron:

Do głębokiej miski wsypać mąkę i ubić jajka, dodać sól, widelcem roztrzepać jajka a później ręką wygnieść ciasto. Dobrze wygniecione ciasto rozwałkować wałkiem, zostawić na około 1 godzinę i pokroić w cienkie paski.

Surową wątróbkę przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać przyprawy i pozostałe składniki i wymieszać. Małą łyżeczką kłaść do gotującej się wody. Ugotowany rosół zasypujemy makaronem. Następnie całość na małym ogniu gotujemy jeszcze kilka minut. Rosół z makaronem przelewamy do wazy, dodajemy kluski z wątroby.
Zupa podawana jest na całym Śląsku w niedzielę i świąt podczas uroczystych, rodzinnych obiadów. Podawać w wazie.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Chałupkach podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.

Wyświetlenia:  42