Filet kurczak zagrodowy/puree frytka/mizeria

Odsłuchaj tekst

Filet kurczak zagrodowy/puree frytka/mizeria.

Potrawa jest serwowana przez Moodro resto znajdującą się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Z piersi wykroić 6 szt. plastrów. Delikatnie wyklupać przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdy kawałek położyć stożek masła, posypać grubo koperkiem. Zwijać w stożki. Wystudzić i panierować: bułka, jajko, bułka. Piec na głębokim oleju.
Kurczaka dokładnie umyć, wyluzować, natrzeć solą i pieprzem. Z mielonego mięsa, wątróbki, cebuli i pietruszki przygotować farsz, doprawić do smaku. Farszem wypełnić kurczaka. Całość obwiązać sznurkiem, żeby nadać kurczakowi kształt i spójną konsystencję.
Mięso, pieczarki i cebule kroimy. Łączymy ze startym serem, olejem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do mięsa krótko przed pieczeniem. Masę nabieramy łyżką, kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
Filety drobiowe przekrajamy, tłuczkiem lekko rozbijamy na płaty i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą ziołową według uznania. Na środku każdego płata układamy plaster żółtego sera, pasek czerwonej papryki, szczypiorek i zawijamy w rulon. Każdy rulon zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na rozgrzany na patelni olej układamy panierowane zawijańce i smażymy z każdej strony do zrumienienia.

 

Wyświetlenia:  39