FESTIWAL KWAŚNICY W ŻYWCU

Autor:
rafal
Data publikacji:
17 Październik 2013
Odsłuchaj tekst
Piwo z Tychów, Perfect z Warszawy, kapusta z Charsznicy, pomysł z Żywca. Już 14 sierpnia rozpocznie się trzydniowy Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Po raz szósty Państwo Barbara i Krzysztof Czulowie – organizatorzy imprezy – przygotują dla kilkudziesięciu tysięcy osób najlepszą góralską zupę na świecie – żywiecką kwaśnicę. Atrakcji towarzyszących kulinariom jak co roku będzie ogromna ilość.
Pierwsze edycje Festiwalu wiązały się z Biciem Rekordu Guinessa. „Przez pięć lat biliśmy rekord gotując naszą kwaśnicę przy udziale największych mistrzów kulinarnych takich jak: Maciej Kuroń, Robert Makłowicz czy Pascal Brodnicki” – opowiada Barbara Czul ze Światowej Loży Smakoszy Kwaśnicy. Kiedy w roku 2008, pod okiem Karol Okrasy, w wielkim kotle przygotowano 16 tysięcy litrów góralskiej zupy, londyńskie Biuro Rekordów oznajmiło, iż jest to ostatnia próba pobicia kwaśnicowego rekordu. Tym samym nikt na świecie nie może już pobić wyczynu z Żywca.

Jako, że zabawa na imprezie zawsze jest pyszna – organizatorzy imprezy – kontynuują kulinarny festiwal, gotując kwaśnicę w rekordowym garze sprzed 2 lat. Smak rekordowej kwaśnicy w sierpniowy weekend pozna kolejnych 40 000 osób.

„Dzięki naszemu festiwalowi możemy pokazać rytuał gotowania, a także dajemy możliwość skosztowania kwaśnicy wszystkim uczestnikom zjeżdżającym do Żywca z całej Polski i zagranicy” – przekonuje Barbara Czul

Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy to nie tylko emocje kulinarne. To trzydniowa impreza dla wszystkich, którzy lubią dobrą zabawę. Obok gwiazd takich jak Perfect, Czarno-Czarni czy Czerwone Gitary wystąpią zespoły folklorystyczne ze Słowacji i Macedonii, a także lokalne zespoły rockowe. Nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych, dla których przygotowano Wesołe Miasteczko. Tradycyjnie już Festiwal odwiedzą motocykliści z grupy Iron Elephants. Ich przejazd ulicami Żywca otworzy imprezę. Widok będzie imponujący, bo swój udział zapowiedziało 500 członków klubu. Nie mniej spektakularnymi momentami imprezy będą: podpalanie ognia pod kotłem, pompowanie kilkudziesięciu tysięcy litrów wody czy wrzucenie do kwaśnicowego gara tony mięsa. O przyprawianiu kilogramami pieprzu i soli nie wspominając.

Jednak największej pikanterii imprezie dodaje fakt, iż po raz pierwszy w historii Festiwalu, goście będą popijać kwaśnicę piwem wprost z Browarów Tyskich, ponieważ rodzimy browar z Żywca odmówił sponsorowania imprezy.

Impreza pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego oraz Burmistrza Miasta Żywiec

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  254
Pogoda
Katowice