Zalewajka na własnym zakwasie/twaróg/wędliny wędzone

Odsłuchaj tekst

Zalewajka na własnym zakwasie/twaróg/wędliny wędzone.

Potrawa jest serwowana przez Moodro resto, znajdującą się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, gotować w wywarze mięsnym. Na smalcu zrumienić drobno pokrojoną cebulę z kiełbasą pokrojoną w półplasterki, następnie dodać do wywaru. Gdy ziemniaki zmiękną, wlać żurek. Chwilę pogotować, doprawić do smaku przyprawami i wcisnąć czosnek. Przed podaniem dodać biały ser pokrojony w kostkę.
Ziemniaki drobno pokroić w kostkę i zalać wodą, tak by były tylko nią przykryte. Dodać żeberka wędzone. Gotować aż będą prawie miękkie. Dodać pokrojony czosnek, sól, pieprze i zioła. Wlać zakwas żurku i zagotować całość na małym ogniu. Wyjąć żeberka.
W garnku zrumienić na smalcu pokrojoną w kostkę wędzonkę. Dodać cebule, czosnek i smażyć do zeszklenia. Do garnka wlać wodę z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i gotować do miękkości.
Ugotować wywar na wędzonych kościach wieprzowych. Do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kilka ząbków czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po ugotowaniu do miękkości ziemniaków zalać żurkiem ukiszonym sposobem domowym.

 

Wyświetlenia:  69