Rolada wołowa/kluski śląskie/moodro kapusta

Odsłuchaj tekst

Tradycyjny śląski obiad - najbardziej znane danie kuchni śląskiej. Rolada wołowa z nadzieniem z boczku, ogórka kiszonego i musztardy podana z sosem pieczeniowym w zestawieniu z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą przesmażoną z boczkiem. 

 

Danie serwowane jest w Moodro resto, która jest członkiem Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. 

 

Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki:

Sprawdzone przepisy:

Mięso pokroić w plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na mięsie rozłożyć równomiernie ogórki pokrojone w paski i boczek wędzony oraz pokrojoną w cząstki cebulę. Plastry mięsa zwinąć, uformować rolady, obwiązać białą nitką, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym smalcu na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać tłuszczem ze smażenia i ciepłą wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie, dusić do miękkości. W czasie duszenia rolady obracać i podlewać, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i sporządzić sos.
Kroimy mięso na plastry i rozbijamy, dodajemy przyprawy, smarujemy musztardą , układamy zwinięte w boczku śliwki i ciasno zwijamy bawełnianą nicią, obsmażamy na patelni, przekładamy do piekarnika na blaszkę, podlewamy bulionem i dusimy. Z otrzymanego wywaru sporządzamy sos ze śliwkami, przecieramy go i zagęszczamy śmietanką.
Bułkę namaczamy w mleku, dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki oraz grzyby. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy na sznycel i zwijamy nitką bądź dratwą. Roladę przekładamy do naczynia i podlewamy bulionem.
Mięso kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, kładziemy na mięso, dodajemy plasterek ogórka, zawijamy wszystko mięsem i owijamy nitką. Smażymy przez ok. 50 min.
mięso z jelenia kroimy w płaty, rozklepujemy na cienko, smarujemy musztardą dodając schab wędzony, kiełbasę szynkową, boczek wędzony, ogórek kiszony, cebulę, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i szczenie zawijamy. Gotowe rolady pieczemy do uzyskania miękkości. Sos uzyskany z rolad zalewamy przygotowanym roztworem wody, śmietany i mąki oraz przyprawiamy do smaku.

 

Wyświetlenia:  339