Dynia marynowana

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 1700 g miąższu z dyni
  • 450 ml octu winnego
  • 500 ml wody
  • 150 g cukru, 10 g soli
  • gałązki estragonu lub rozmarynu
  • kawałek kory cynamonu
  • goździki

 

Opis przygotowania:

Pokrojoną w równą kostkę dynię wrzucić do lekko osolonego wrzątku na 5 minut, wyjąć na sito, przelać zimną wodą, odsączyć. Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, goździkami i cynamonem. Ugotowaną dynię włożyć do przygotowanych słoików, do każdego dodać listek estragonu lub rozmaryn, goździki rozmieścić równomiernie w słoikach. Wlać gorącą zaprawę, zamknąć i pasteryzować około 10 minut.

 

Dynia (bania) była wykorzystywana nie tylko do zupy, używano jej także na marynaty. Jest stosowana jako dodatek do pieczeni i wędlin.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  143