7. Dzień Kartofla
20 września nad chorzowskim skansenem będzie unosił się zapach pieczonych ziemniaków. Wszystko to za sprawą „Dnia kartofla”, który na terenie Górnośląskiego Parku Etnograficznego odbędzie się już po raz siódmy.
W ten dzień będzie można spróbować różnych potraw z ziemniaków m.in. pieczonek przygotowanych w kociołkach, ziemniaków prosto z ogniska, placków na blasze czy kartoflanki. Nie zabraknie oczywiście potraw kuchni śląskiej.
Na stoisku Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Mikołowa zostaną zaprezentowane stare i nowe odmiany ziemniaków. Tam też m.in. będzie można się dowiedzieć, które z nich są najsmaczniejsze czy dobre do potraw.
W części artystycznej wystąpi kabaret Masztalscy (16.00) oraz zespół Koła Gospodyń Wiejskich „Czeremcha” z Kłobucka.
Impreza potraw od godz 11:00 do 19:00
Bilety w cenie 7 i 5 zł