Przegląd Potraw Regionalnych „Próbowacka Jodła Beskidzkiego, Święto Miodu

Miejscowość:
Żywiec

W ramach Dni Powiatu Żywieckiego będą miały miejsce Przegląd Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego” oraz Święto Miodu.

Próbowacka Jodła Beskidzkiego to impreza promująca dania regionalne typowych dla regionu Żywiecczyzny. Podczas Przeglądu Koła Gospodyń Wiejskich z wszystkich gmin powiatu zaprezentują przeróżne regionalne potrawy, napoje ziołowe, nalewki oraz ciasta, potrawy na bazie miodu, które już dzisiaj zniknęły z naszych codziennych jadłospisów. Organizator powołuje jury, które ocenia prezentowane potrawy pod względem: zgodności z tradycją, możliwości zastosowania we współczesnej kuchni, walorów smakowych.

Konkurs obejmuje następujące kategorie:

  • zupy
  • potrawy mięsne
  • napoje i nalewki
  • ciasta
  • potrawy na bazie miodu
  • pozostałe potrawy (np. pieczywa, potrawy mączne, ziemniaczane, warzywne itp.)
Wyświetlenia:  39