Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Królik w śmietanie


Składniki: 

  • 1,5 kg królika
  • suszone zioła po łyżeczce (seler, pietruszka, tymianek, rozmaryn)
  • pieprz
  • sól
  • ocet
  • 2 ząbki czosnku
  • masło 20 dag
  • śmietana

 

Opis przygotowania:

Ugotować wywar z suszonych ziół, dodać pieprz, sól, ocet. Po czym podzielić królika na kawałki i zapeklować w zaprawie. Po 24 godzinach wyciągnąć królika, odsączyć, natrzeć czosnkiem, dusić na maśle podlewając wodą około 1,5 godziny do miękkości. Na koniec wywar zabielić słodką, swojską śmietaną. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

 

 

Potrawa została sporządzona przez przez "OWR Silesia" z Międzybrodzia Bialskiego podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna II miejsce w kategorii profesjonalistów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji