Potrawy
Data dodania: 16 marca 2016

Marchwiak (ciasto marchewkowe)


Składniki (na 10 porcji):

  • 600 g tartej marchewki
  • 250 g cukru
  • 4 jaja
  • 400 g mąki ziemniaczanej
  • 12 ml oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (ok. 4 g)
  • 80 g suszonych śliwek

 

Opis przygotowania:

Marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach, przełożyć do miski z cukrem, żółtkami, mąką, olejem, proszkiem do pieczenia i pokrojonymi śliwkami. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą składników. Wyrobić delikatnie na jednolitą masę i przełożyć do blaszki. Piec ok. 35 min. w temperaturze 180oC.

 

 

Potrawa tradycjna regionu Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji