Potrawy
Data dodania: 21 marca 2016

Charoset


Składniki (na 5 porcji):

  • 500 g jabłek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml wina czerwonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku

 

Opis przygotowania:

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem i odstawić, aż zmiękną. Do startych jabłek dodać migdały, wino, cynamon i rodzynki po uprzednim odlaniu wody. Doprawić cukrem do smaku. Odstawić na ok. 12 godzin, aby potrawa nabrała smaku.

 

Danie żydowskie niezbędne na stole sederowym w czasie świąt pesach. Jest symbolem gliny, której żydzi używali, pracując niewolniczo dla faraona. Może stanowić deser lub dodatek do innych dań.

 

 


Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji