Maczanka śląska z cebulą

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 10 bułek kajzerek (wysokich)
  • 1600 g karczku wieprzowego bez kości
  • 400 g cebuli
  • 200 g smalcu
  • 250 ml czerwonego
  • wytrawnego wina
  • 20 g czosnku
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 l wywaru kostnego–rumianego
  • sól, kminek, pieprz

 

Opis przygotowania:

Czosnek rozetrzeć z solą na miazgę. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą z czosnkiem, posypać kminkiem, zawinąć do folii, odstawić na 3 godziny do lodówki. Upiec, skrapiając wodą. Miękkie mięso ochłodzić i poporcjować na dość cienkie plasterki (30 plasterków). Sos z pieczeni uzupełnić wywarem rumianym, zagęścić mąką ziemniaczaną, wlać wino i zagotować; doprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor, posypać kminkiem i odstawić. Każdą bułkę przekroić na 3 części i wkładać oddzielnie do sosu, aż napęcznieje. Delikatnie wyjmować i na każdą część bułki nałożyć po plastrze upieczonego karczku i trochę usmażonej cebuli. Na talerzu uformować bułkę, polać sosem i dodać usmażonej cebuli.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  974