Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 65
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Szpajza cytrynowa
Harynka (matias holenderski, kwaśna śmietana, piklowana czerwona cebula, palony ziemniak).
Zestaw przepisów na kruche ciasteczka.
Deser popularny na Górnym Śląsku.
Kołocz śląski - tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska.
Strudel z jabłkami, podany z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
Pierś z kaczki sous-vide z gruszką i ziołami, soczewica na sypko ugotowana w piwie cysterskim w towarzystwie wiosennych warzyw, sos leśny, puree marchewkowo-ziemniaczane i chips z serka górskiego.
Krem z żurku na zakwasie/pieczony czosnek/żółtko panierowane/karmelizowana cebula/puree z borowika/oliwa majerankowa/czips z krupów/boczek wędzony.
Rolada z jelenia, młoda kapusta zasmażana, kotlety ziemniaczane.
Śląski Cwibak
Szpajza cytrynowa z chrympami czekoladowymi