Wyszukiwarka
Liczba elementów: 6
Botwinka/ogórek/pokrzywa
Bardzo ciekawy chłodnik przyrządzony na bazie ogórków i rzodkiewki, co ciekawe bez dodatku buraków. Bardzo orzeźwiający, idealny na gorące dni.
Rabarbar z miętą zapakować wacum i gotować w niskiej temperaturze (60oC) około 20-30 minut. Po wyjęciu oddzielić rabarbar od mięty. Sam rabarbar miksować, dodać do smaku grenadinę i miód (ewentualnie cukier puder). Ciasteczko owsiane przygotować przez połączenie mieszanki musli, miodu, ryżu preparowanego, kokosu i mleka skondensowanego. Wymieszane składniki zapiec w piekarniku w temp. 160oC przez 10-15 min. aby uzyskać złoty kolor.
Jogurt połączyć ze śmietaną, liśćmi mięty i zblendować na jednolita masę. Doprawić solą i cukrem. Schłodzić. Morele pokroić w drobną kostkę a część zblendować na jednolitą masę. Połączyć składniki by powstał mus z kawałkami owoców. Schłodzić.
Ser biały kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzach. Maślankę łączymy ze śmietaną i ubijamy trzepaczką, by składniki się połączyły. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, sałatę i ogórek oraz przyprawy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu na miseczkach z ziemniakami okraszonymi skwarkami z wytopionej słoniny, przesmażonej z cebulką lub smażonymi ziemniakami.
Botwinkę posiekać, ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce, zalać maślanką i jogurtem naturalnym, doprawić do smaku, podawać jajkiem przepiórczym.