Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 314
Danie
Warzywa (oprócz cebuli) pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić do gotującej się wody. Dodać cebulę lub por, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości. Zagęścić zasmażką z masła i mąki (można ją lekko zrumienić).
Danie
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Wodę zagotować, w niej sparzyć i wyjąć kiełbasę. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać do wody razem z przyprawami. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Gdy ziemniaki zmiękną, dołożyć pokrojoną w talarki kiełbasę i wlać zakwas. Wszystko razem zagotować. Do śmietany dodać odrobinę barszczu, by ją zahartować, połączyć z zupą i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem.
Danie
Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka. Uformować małe, cienkie kluseczki lub zetrzeć ciasto na grubej tarce. Zagotować mleko. Do gotującego się mleka wsypywać kluski i mieszać. Doprawić do smaku solą lub cukrem.
Danie
Oczyszczone i wymyte mięso włożyć do niewielkiej ilości wody, dodać cebulę, sól do smaku i gotować. Następnie dodać przyprawy korzenne i gotować, aż będzie miękkie. Wyjąć, oddzielić od kości, pokrajać drobno. Do wywaru wlać żur, podprawić go śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Włożyć do barszczu pokrojone mięso. Podawać z ziemniakami.
Danie
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, gotować w wywarze mięsnym. Na smalcu zrumienić drobno pokrojoną cebulę z kiełbasą pokrojoną w półplasterki, następnie dodać do wywaru. Gdy ziemniaki zmiękną, wlać żurek. Chwilę pogotować, doprawić do smaku przyprawami i wcisnąć czosnek. Przed podaniem dodać biały ser pokrojony w kostkę.
Danie
Suszone owoce pokroić na drobne kawałki, wrzucić z liściem laurowym i zielem angielskim na gotujący się wywar. Krew rozrobić z mąką i octem. Po zmięknięciu owoców w wywarze dodać rozrobioną krew i doprawić cynamonem, cukrem i solą. Podawać na gorąco z łazankami.
Danie
Do wywaru lub do wody wrzucić obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę oraz sparzoną i wypłukaną kaszę. Zupę gotować, aż kasza będzie na wpół miękka. Wtedy dodać ziemniaki − obrane, umyte i pokrojone w kostkę. Cebulę opiec na blasze i dodać do zupy. Na koniec dodać zieleninę do smaku.
Danie
Do wody włożyć ziemniaki, włoszczyznę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Cebulę opiec na blasze i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości warzyw i przyprawić do smaku. Dodać zieloną nać pietruszki.
Danie
Do wrzącej wody wrzucić świeże żeberka, opłukaną i poszatkowaną kapustę oraz umyte i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Na smalcu usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zagęścić nią zupę i doprawić przyprawami do smaku.
Danie
Ziemniaki i warzywa umyć i rozdrobnić (ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, kalarepę, kapustę), por pokroić w plasterki, fasolkę w ukośne kawałki, kalafior podzielić na różyczki, posiekać zieleninę. Warzywa ugotować we wrzącej solonej wodzie, przy czym kalafior dodać nieco później. Mięso gulaszowe poddusić, a następnie dodać do zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę oraz posiekaną zieleninę.
Danie
Nasiona konopi przepłukać, zalać 1 l zimnej wody, zostawić na noc do namoknięcia. Następnie gotować w tej samej wodzie co najmniej 2 godziny, aż łuski popękają i pokaże się biały miąższ. Wywar odcedzić, a wystudzone konopie zemleć. Do miazgi wlać 3 szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać i gotować 20 minut, odcedzić. Jeśli łuski nie są dostatecznie wypłukane, jeszcze raz je przepłukać niewielką ilością gorącej wody.
Danie
Mięso umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 2 godzin, następnie dodać obrane jarzyny, gotować do miękkości, przecedzić, przyprawić. Marchewkę z rosołu pokroić w kostkę i wraz z makaronem dodać do rosołu, posypać pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać w wygrzanej wazie.