Mak/miód gryczany/rodzynki/kopalnioki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

biszkopt makowy:

  • 3 jajka,
  • pół szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki suchego maku,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ćwierć szklanki oleju,
  • łyżka zimnej wody;

konfitura z rodzynek:

  • 500 g rodzynek,
  • 100 ml rumu,
  • 300 ml wody,
  • 50 g cukru;

makagigi:

  • 150 g maku,
  • 20 g kopalnioków,
  • 150 g miodu,
  • 20 g cukru;

lody sorbetowe:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 70 g miodu gryczano-lipowego.

 

Opis przygotowania:

Biszkopt: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodac cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera, dodawać po jednym żółtku. Następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami przesianą makę z makiem i proszkiem. Ciasto przekać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Konfitura: Rodzynki namoczyć w rumie. Rozgotować z wodą i cukrem.

Magigi: Mak przepłukać, sparzyć i odsączyć. Miód, cukier i kopalnioki gotować kilka minut do rozpuszczenia cukru i kopalnioków. Dodać mak. Smażyć wszystko ok. 5 minut. Wyłożyć masę na matę silikonową i wyporcjować po przestygnięciu.

Lody sorbetowe: Wymieszać jogurt z miodem. Lody ukręcić w robocie kuchennym ciekłym azotem.

Sposób podania: Na płaskim talerzu ułożyć piętrowo 3 warstwy biszkoptu przesmarowanego konfiturą z rodzynek. Na górę dać 2 wgałki lodów i 3 kawałki makagigi. Całość udekorować płatkami kwiatów, mikroziołami i świeżymi owocami.

 

Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  18