Składniki:
biszkopt makowy:
konfitura z rodzynek:
makagigi:
lody sorbetowe:
Opis przygotowania:
Biszkopt: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodac cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera, dodawać po jednym żółtku. Następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami przesianą makę z makiem i proszkiem. Ciasto przekać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Konfitura: Rodzynki namoczyć w rumie. Rozgotować z wodą i cukrem.
Magigi: Mak przepłukać, sparzyć i odsączyć. Miód, cukier i kopalnioki gotować kilka minut do rozpuszczenia cukru i kopalnioków. Dodać mak. Smażyć wszystko ok. 5 minut. Wyłożyć masę na matę silikonową i wyporcjować po przestygnięciu.
Lody sorbetowe: Wymieszać jogurt z miodem. Lody ukręcić w robocie kuchennym ciekłym azotem.
Sposób podania: Na płaskim talerzu ułożyć piętrowo 3 warstwy biszkoptu przesmarowanego konfiturą z rodzynek. Na górę dać 2 wgałki lodów i 3 kawałki makagigi. Całość udekorować płatkami kwiatów, mikroziołami i świeżymi owocami.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.