XVII edycja Festiwalu Śląskie Smaki - Jastrzębie-Zdrój, w dniu 4 czerwca 2023.
Nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści.
Program Festiwalu „Śląskie Smaki” – niedziela, 4.06.2023 r. - Park Zdrojowy w Jastrzębiu-Zdroju:
13:00 - otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki”
13:15-14:00 – pokaz grillowania (scena główna)
14:00-14:15 – rozpoczęcie bicia rekordu Polski na największy szałot, czyli sałatkę jarzynową + relacja z konkursu kulinarnego
14:15-15:00 – pokaz grillowania (scena główna)
15:00-16:15 – Kinga Paruzel - pokaz kulinarny kuchni wegańskiej
16:15-16:30 - relacja z konkuru kulinarnego
16:30-17:15 - pokaz grillowania (scena główna)
17:00-17:30 - zakończenie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu (scena główna)
17:30-18:30 - Bitwa Smaków - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Adama Borowicza
18:30-19:15 - pokaz grillowania (scena główna)
19:15-19:30 – zakończenie bicia rekordu Polski na największy szałot, czyli sałatkę jarzynową
19:30-20:30 - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą
20:30-21:00 - zakończenie Festiwalu „Śląskie Smaki”
*******************************
Ponadto:13.00 - 19.00 - zwiedzanie jastrzębskiego uzdrowiska (Parku Zdrojowego) z przewodnikiem (ok. 40 min.)
13.00 - 16.00 - konkurs kulinarny dla zgłoszonych uczestników, prace jury festiwalowego
13.00 - 20.00 - sprzedaż produktów gastronomicznych i regionalnych przez wystawców festiwalu
13.00 - 19:00 - animacje dla dzieci