Utworzony przez:  Agnieszka ŚOT
Data dodania:  2023-02-14

XVII edycja Festiwalu Śląskie Smaki - Jastrzębie-Zdrój, w dniu 4 czerwca 2023.

Nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści.

 

Program Festiwalu „Śląskie Smaki” – niedziela, 4.06.2023 r. - Park Zdrojowy w Jastrzębiu-Zdroju:

  • 13:00 - otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki”

  • 13:15-14:00 – pokaz grillowania (scena główna)

  • 14:00-14:15 – rozpoczęcie bicia rekordu Polski na największy szałot, czyli sałatkę jarzynową + relacja z konkursu kulinarnego

  • 14:15-15:00 – pokaz grillowania (scena główna)

  • 15:00-16:15 – Kinga Paruzel - pokaz kulinarny kuchni wegańskiej

  • 16:15-16:30 - relacja z konkuru kulinarnego

  • 16:30-17:15 - pokaz grillowania (scena główna)

  • 17:00-17:30 - zakończenie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu (scena główna)

  • 17:30-18:30 - Bitwa Smaków - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Adama Borowicza

  • 18:30-19:15 - pokaz grillowania (scena główna)

  • 19:15-19:30 – zakończenie bicia rekordu Polski na największy szałot, czyli sałatkę jarzynową

  • 19:30-20:30 - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą

  • 20:30-21:00 - zakończenie Festiwalu „Śląskie Smaki” 

    *******************************

    Ponadto:
  • 13.00 - 19.00 - zwiedzanie jastrzębskiego uzdrowiska (Parku Zdrojowego) z przewodnikiem (ok. 40 min.)

  • 13.00 - 16.00 - konkurs kulinarny dla zgłoszonych uczestników, prace jury festiwalowego

  • 13.00 - 20.00 - sprzedaż produktów gastronomicznych i regionalnych przez wystawców festiwalu

  • 13.00 - 19:00 - animacje dla dzieci

W tym roku najsmaczniejsza impreza w regionie, czyli Festiwal "Śląskie Smaki" odbędzie się 4 czerwca w Jastrzębiu-Zdroju.
O statuetkę Złotego, Srebrnego i Brązowego Fartucha ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!