Utworzony przez:  Agnieszka ŚOT
Data dodania:  2020-10-23

Jesteś menadżerem lub właścicielem restauracji? 

       Szlak powstał w 2012 roku i łączy restauracje oraz lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Na Szlaku można zasmakować potraw tradycyjnej kuchni z całego województwa. Obecnie na Szlaku znajduje się kilkadziesiąt wyjątkowych restauracji rozsianych po całym województwie - od Jury aż po Beskidy. Szlak Kulinarny Śląskie Smaki to jedna z pierwszych w Polsce tras turystycznych o charakterze kulinarnym. 

       Od kilku lat Śląska Organizacja Turystyczna z zaciekawieniem śledzi trendy związane z kulinariami. Organizując kolejne edycje Festiwalu „Śląskie Smaki” zauważyć można nie tylko wzrost zainteresowania lokalnymi smakami, a nawet masową modę na kulinaria potęgowaną m. in. programami telewizyjnymi. Wielką szansą dla województwa śląskiego jest właśnie turystyka kulinarna, dlatego już od 2010 r. projekt „Śląskie Smaki” stale się rozwija.

        W 2010 r. ŚOT zleciła opracowanie „Strategii rozwoju” oraz „Strategii komercjalizacji i wdrożenia produktu turystycznego Śląskie Smaki”. Dzięki tym dokumentom wytyczono drogę przejścia od imprezy do markowego produktu turystycznego, jakim stał się Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”. Kolejnym krokiem do stworzenia nowego produktu było opracowanie „Zbioru przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego”, który stanowi bazę „Certyfikacji lokali gastronomicznych województwa śląskiego”. Certyfikacja ma na celu sprawdzenie, czy podawane w lokalach dania regionalne będą najwyższej jakości, robione wg tradycyjnych, sprawdzonych przepisów i z najlepszych składników. Restauracje, które pomyślnie przejdą proces certyfikacji zostają wpisane na Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”. 

golonko

        Co roku kulminacją działalności promocyjnej jest Festiwal "Śląskie Smaki", podczas którego prezentują się restauracje Szlaku Kulinarnego, co stanowi niepowtarzalną okazję do zasmakowania różnorodnych dań serwowanych na Szlaku.

       „Śląskie Smaki” stały się rozpoznawalną marką turystyczną. Restauracje współtworzące Szlak traktują udział w nim jako ogromne wyróżnienie. Turyści podróżujący po regionie chętnie łączą zwiedzanie atrakcji turystycznych ze smakowaniem specjałów danego obszaru. Pomysł na promocję Szlaku jako uzupełnienie oferty turystycznej regionu sprawdza się i zyskuje coraz szersze grono fanów. 

 

Korzyści płynące z przynależności do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki:

  • działania promocyjne pod wspólną marką "Śląskie Smaki",
  • wydawnictwa promocyjne Śląskich Smaków,
  • przyciąganie klientów za pomocą konkursu "Poznaj Śląskie Smaki - Podróżuj po Szlaku Kulinarnym",
  • udział w programie Wideoksiążka kucharska "Śląskie Smaki" 
  • promocja działań restauracji na fanpagu Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" - ponad 8000 fanów,
  • promocja restauracji na Festiwalu Śląskie Smaki,
  • udział w targach turystycznych i kulinarnych krajowych i zagranicznych,
  • odwiedziny blogerów, dziennikarzy i touroperatorów, study tour i study press,
  • promocja w mediach tradycyjnych (m.in. trwała współpraca z magazynem 2B Style, Świat Podróże Kultura i wieloma innymi, publikacje w Gazecie Wyborczej - także w dodatkach w innych regionach kraju).
kluchy
 

Śląska Organizacja Turystyczna jako organ zarządzający Szlakiem podejmuje takie działania jak:

  • organizacja study tourów, których uczestnicy korzystają wyłącznie z restauracji znajdujących się na Szlaku (touroperatorzy z Japonii, Austrii Ukrainy i Rosji oraz blogerzy z różnych krajów) - przynajmniej kilkanacie w jedym roku,
  • współpracę z mediami (TV, internet, magazyny, gazety),
  • przygotowanie i publikacje materiałów promocyjnych, z czego najnowsze to: "Zbiór potraw regionalnych województwa śląskiego" – 3 tys. egzemplarzy, "Wybrane przepisy potraw regionalnych województwa śląskiego" – 10 tys. egzemplarzy, Ulotka „Poznaj Śląskie Smaki – podróżuj po Szlaku Kulinarnym” - 35 tys. egzemplarzy,
  • organizacja Festiwalu Śląskie Smaki – średnio ponad 5 tys. osób,
  • prezentacja Szlaku na Targach GLOBalnie w Katowicach,
  • prezentacja Szlaku podczas eventów sportowo-kulinarnych,
  • prezentacja Szlaku na najwiekszych targach: krajowych (Poznań, Katowice, Łódź, Wrocław, Warszawa) i zagranicznych (Berlin, Wiedeń, Praga),
  • koordynacja portalu www.SlaskieSmaki.pl: 12 tys. UU/m-c w 2018 r., już ponad 12 tys./m-c na początku 2019 roku, 142 tys. UU/2018 rok oraz Facebook (Śląskie Smaki) - 8000 fanów.

królik

 

A w poprzednich latach:

 

Wyróżnienia:

  • 2007 - Festiwal Śląskie Smaki - Certyfikat POT dla Najlepszego Produktu Turystycznego Roku
  • 2013 - Szlak Kulinarny Śląskie Smaki - Certyfikat POT dla Najlepszego Produktu Turystycznego Roku
  • 2015 - Szlak Kulinarny Śląskie Smaki - Nagroda EDEN (European Destination of Excellence) na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną.

zacierka

 

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® to wciąż projekt otwarty, w tej chwili realizowany jest projekt:

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ideą Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" i przystąpienia do projektu.

Jeżeli chcesz dołączyć do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki wypełnij dokumenty zgłoszeniowe i prześlij je na adres:

---------------

Śląska Organizacja Turystyczna

Ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice

tel. 32 2072073

lub mailem: poczta@slaskiesmaki.pl

 

DOKUMENTY DO POBRANIA:

  1. Deklaracja restauracji
  2. Karta zgłoszenia restauracji
  3. Karta oceny restauracji

 

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Pliki do pobrania
umowa