Galaretka ze świńskich skórek/wytrwana konfitura z rabarbaru

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g skorek wieprzowych,
  • 200 g włoszczyzny,
  • 200 g rabarbaru,
  • 100 ml wytrwanego czerwonego wina,
  • 50 ml octu winnego,
  • 6 szt. ziela angielskiego,
  • 6 szt. liścia laurowego,
  • sól, pieprz,
  • 2 gałązki świeżego lubczyku.

 

Opis przygotowania:

Skórki wieprzowe umyć, wstawić do gotowania z włoszczyzn i przyprawami. Gotować do miękkości około 4 godziny. Warzywa i skórki odcedzić, ostudzić. Wywar pozostawić. Skórki i warzywa pokroić w drobne kawałeczki. Pokrojone składniki poukładać w sposób dekoracyjny na talerz, zalać wywarem, pozostawić w chłodnym miejscu.

Rabarbar umyć i obrać ze zbędnych części. Pokroić w kawałeczki. Dusić w czerwonym winie przez około 40 minut. Pod koniec duszenia dodać ocet, nie gotować. Na talerzu rozłożyć konfiturę z rabarbaru. Galaretkę pokroić, rozłożyć na konfiturze. Udekorować świeżymi ziołami.

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację "U Przewoźnika" podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  117