Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Babka ziemniaczana z sosem grzybowym


Składniki:

Babka ziemniaczana:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2-6 szt. ziemniaków gotowanych i zmielonych
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 6 jaj
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • sól
  • pieprz

Sos grzybowy:

  • 0,5 kg grzybów
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szkl. słodkiej śmietany (kremówki)
  • 3 jaja (żółtka)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Babka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i zacieramy na najdrobniejszej tarce. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Mieszamy ziemniaki z podsmażonym boczkiem i pozostałymi składnikami, wbijamy 6 jajek i mieszamy; przyprawiamy do smaku. Wszystko wkładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku ok 1 godzinę w temperaturze 200˚C. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z sosem grzybowym. 

Sos grzybowy

Myjemy i kroimy grzyby, podsmażamy je na maśle z cebulą i doprawiamy do smaku. Ubijamy 2-3 żółtka, mąkę i ok. 150 ml śmietany kremówki, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanych grzybów i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Chliny podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Zawiercie
Obiekt położony jest w sercu Jury na obrzeżach miasta Zawiercie otoczonymi terenami leśnymi, blisko głównych dróg krajow... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji