Żeberko Juhasa z kapustą i ziemniakami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2,5 kg żeberek wieprzowych lub baranich wcześniej zabajcowanych (marynowanych)
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • grzyby leśne suszone
  • cebula
  • 10 dag masła
  • 25 dag smalcu
  • 100 g "Miodonki"
  • przyprawy

 

Opis przygotowania:

Zamarynowane żeberka smażyć na małym ogniu około 50 minut podlewając wodą. Pod koniec smażenia dodać 100 gram "Miodonki". Kapustę kiszoną gotować około 30 minut dodając szczyptę przypraw oraz grzyby wcześniej namoczone w wodzie i podsmażone z cebulką. Całość dusić do odparowania wody,  następnie dodać 1/2 kostki masła i dusić jeszcze przez 10 minut. Ugotowane ziemniaki pokroić na talarki i smażyć na smalcu.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Wiesława Wróblewskiego ze Skoczowa podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.

Wyświetlenia:  22