Potrawy
Data dodania: 13 maja 2014

Ziemniaki w mundurkach nadziewane kaszą i grzybami


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag kaszy gryczanej (jedna saszetka)
  • grzyby – suszone lub pieczarki (suszonych –10 dag; pieczarek – 30 dag)
  • 1 cebulka
  • olej
  • przyprawy do smaku
  • zielenina

 

Opis przygotowania:

Wypłukane ziemniaki przekroić i wydrążyć.

Farsz: ugotować kaszę gryczaną oraz grzyby. Grzyby pokroić drobno i przesmażyć na oleju z cebulką, połączyć z kaszą, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. W wydrążone ziemniaki włożyć przygotowany farsz, ułożyć je na blaszce. Skropić olejem i zapiec w piekarniku. Wyłożyć na półmisek i udekorować zieleniną, można podawać z surówkami z warzyw według uznania.

 

Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji